„O cupă de șampanie premergătoare victoriei!”

Home / Media / „O cupă de șampanie premergătoare victoriei!”

Ana UlaruActrița româncă Ana Ularu (n. 1985), interpreta personajului Charlotte d` Albret în sezonul al treilea al serialului istoric The Borgias (2011-2013), a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări. 

Pasionații de cinema o cunosc pe Ana Ularu din drama „Periferic” (2010), în regia lui Bogdan George Apetri, partitură pentru care a fost multi-premiată, atât în țară, cât și peste hotare, cât și din producții precum „O vară foarte instabilă” și „Sunt o babă comunistă”, ambele având premiera în 2013. În acest an, Ana Ularu va putea fi urmărită în „Serena”, în care va juca alături de Jennifer Lawrence și Bradley Cooper, dar și în pelicula „Thursday”, împreună cu partenerul său din The Borgias, François Arnaud. 

 

 

În primul rând, vă mulțumesc pentru că ați răspuns invitației Asociației „Institutul pentru Studii Renascentiste”, de a vorbi despre rolul soției lui Cesare Borgia. Este un privilegiu să vă avem drept interlocutor.

Cinefilii împătimiți ai producțiilor istorice, dar și fanii dumneavoastră, au avut plăcerea să vă urmărească anul trecut în serialul The Borgias. Dinastia Borgia, a cărei fascinantă cronică este descrisă în serialul produs de Showtime, este una dintre ilustrele familii ale epocii Renașterii. Înainte de difuzarea serialului, ce cunoștințe aveați despre această familie renascentistă?

 

Ana ULARU: Fiind absolventă a liceului Cervantes, am studiat îndelung istoria Spaniei și am ajuns tangențial și la o scurtă discuție despre cei doi papi pe care familia Borgia i-a oferit Vaticanului. Dar, evident, pop culture-ul a înregistrat mai degrabă faptele sângeroase și figura fascinantă a Lucreziei. Ceea ce citisem despre ei oricum dispăruse cumva sub un noian de alte informații care se adună din alte lecturi; așa că a fost foarte plăcut, atunci când am început să îmi fac documentarea, să aflu tot felul de informații despre ei și mai ales despre Charlotte d’Albret. Aflasem că Majestatea Sa Regina Ana este una din descendenții mariajului lui Cesare cu Charlotte, Casa Bourbon-Parma… sper să nu greșesc.

 

Ați anticipat următoarea întrebare, referitoare la documentarea istorică. Ați readus-o la viață, pentru micul ecran, pe ducesa Charlotte d`Albret, soția lui Cesare Borgia, fiul papei Alexandru al VI-lea. În ce a constat, așadar, documentarea privind acest rol?

Ana ULARU: Am citit tot ce am putut găsi despre Charlotte, am căutat portrete ale ei, am lucrat cu un coregraf pentru scena balului și am discutat mici tehnicalități de port al costumului cu Gabriella Pescucci, geniala pictoriță de costume a serialului. Am avut și o întâlnire cu un dialect coach pentru accent, dar foarte scurtă. Vorbind franceza, mi-a fost destul de simplu să includ elemente de muzicalitate și frazare specifice în accentul ei.

 

Ați declarat, în urmă cu ceva timp, că – acum citez din memorie – „nimic nu este mai deprimant pentru un actor decât să stea acasă și să nu fie sunat”. Cum ați reacționat când ați primit apelul privind un rol în serialul The Borgias?

Ana ULARU: Întâmplarea a fost mult mai placută decât un simplu telefon. Mergeam la Londra pentru a da probă pentru un alt proiect, când am primit un mail cu câteva pagini de text pentru încă o probă. După pregătiri îndelungi pentru prima, am avut doar cele câteva ore înainte de a-mi începe călătoria pentru cea din urmă care s-a dovedit a fi scena balului din episodul meu. Am fost foarte fericită să aflu că am primit rolul. Apoi a urmat perioada de pregătire, călătorii la Budapesta pentru probe de costum… toate ritualurile frumoase din viața unui actor.

 

Cum ați zugrăvi relația dintre personajele istorice Charlotte d`Albret și Cesare Borgia, așa cum a fost descrisă în episodul intitulat The Wolf and the Lamb?

 

Ana ULARU: Am decis împreună cu François (n.n. – interpretul lui Cesare Borgia) și Kari Skoglund, regizoarea, că deși e vorba despre un mariaj de conveniență care îi servește lui Cesare pentru obținerea unei armate în vederea unui contraatac, ar fi foarte interesant ca, între cei doi, să existe atracția dintre doi oameni tineri, puternici, inteligenți și cu simțul umorului. Deja se stabilise că tinerele nobile pot avea parte de căsnicii aranjate absolut dezastruoase, așa că Charlotte are norocul de a-i fi sortit un tânăr frumos, inteligent și cu care își poate negocia foarte clar și deschis preferințele. Ea refuză să locuiască la Roma, detestă poetizarea excesivă a dragostei și îi înțelege întrucâtva afecțiunea față de altcineva, chiar dacă nu știe cine este obiectul acestei afecțiuni. Se stabilește în episodul meu că Vaticanul poate acorda bula papală pentru divorț, iar cei doi au rămas căsătoriți până la moartea lui Cesare (în ciuda numărului impresionant de copii nelegitimi ai acestuia). Așa că am creat împreună o relație cu umor și artificii, Charlotte fiind ca o cupă de șampanie premergătoare victoriei. 

 

Majoritatea scenelor au fost filmate alături de François Arnaud, actorul canadian care a intrat în pielea faimosului Cesare Borgia. Personal, am fost impresionat de interpretarea scenei ultimei nopți petrecute împreună. În ce fel ați descrie colaborarea pe care ați avut-o cu François Arnaud? Ce actori aţi mai (re)întâlnit pe platou?

Ana ULARU: François e un actor foarte talentat și un partener minunat, iar, după două proiecte împreună, pot spune că am câștigat o prietenie frumoasă. Suntem născuți la câteva zile distanță unul de altul, avem un simț al umorului apropiat, am avut mereu fie o înțelegere tacită despre direcția pe care vrem să o oferim unei scene, fie discuții foarte interesante despre dinamica personajelor noastre (din ambele filme). Îmi place să joc cu François, mă simt foarte liberă să improvizez, să descopăr aspecte interesante într-o scenă. A fost plăcut și pentru că, pe platou, m-am reîntâlnit cu Sean Harris (personajul Micheletto) cu care mă împrietenisem și cu care am colaborat la Serena, filmul lui Susanne Bier, un actor excelent, cu David Johnson, un DOP cu care am colaborat de trei ori la videoclipuri regizate de WIZ (Magnetic Man și Hurts), cu Thure Lindhart (personajul Ruffio), care a fost membru al juriului pentru Shooting Stars în 2012. Am rămas cu o amintire foarte plăcută, am lucrat cu o echipă minunată și m-am simțit apreciată și răsfățată chiar dacă prezența mea acolo a fost scurtă. 

 

Care a fost cel mai plăcut moment pe care l-ați trăit pe platourile de filmare?

Ana ULARU: Întreaga experiență a fost excelentă. Scena balului rămâne o scenă foarte grea, logistic în primul rând, dar foarte plăcută, e o negociere și o tatonare foarte interesantă de jucat. Scena primei nopți de după nuntă a fost iar un moment foarte frumos, o scenă atât de simplă și de tandră, o discuție, un moment de relaxare pentru personaje. Cred că cel mai mult m-am distrat însă la lecțiile de coregrafie.

 

Vă mulțumesc încă o dată pentru amabilitate și aștept cu ardoare peliculele în care veți apărea în acest an. Sper ca telefonul dumneavoastră să sune cât mai des și să cuceriți publicul român cu cât mai multe roluri!

 

A consemnat Dragoş Moldoveanu (29 ani, absolvent al Facultății de Științe Politice, Master în Teorie Politică. Este fondator și președinte, din noiembrie 2013, al Asociaţiei „Institutul pentru Studii Renascentiste”).

 

 

 

 

 

Articole recente